Tuala Wanita punca Barah Pangkal Rahim | Pad Herba Wanita


Kelmarin, sedang saya sibuk menyelesaikan tugas yang diamanahkan di pejabat, saya terpandang satu artikel di dalam akhbar Berita Harian yang menarik perhatian untuk dikongsi bersama. Mungkin ada dikalangan kita yang sibuk dengan kerja seharian sehingga terlupa untuk membelek akhbar yang diletakkan berhampiran.

Continue reading

Posted in Cerita Pad Herba | Tagged , | 4 Comments

Keputihan…. Apa? Penyebab? Cara untuk atasi?


Contoh gambar keputihan

Apa itu keputihan?

Keputihan atau nama saintifiknya Fluor Albus adalah merupakan rembesan abnormal pada wanita. Keputihan yang disebabkan oleh jangkitan biasanya disertai dengan rasa gatal dalam vagina dan disekitar bibir kemaluan bahagian luar. Yang sering menimbulkan keputihan, ialah disebabkan oleh Bakteria, Virus dan Parasit. Jangkitan ini dapat menjalar dan menimbulkan peradangan ke saluran kencing, sehingga menimbulkan rasa pedih saat si penderita buang air kecil.

Penyebab Keputihan?

Penyebab keputihan secara umum adalah:

  1. Sering memakai tisu sewaktu membersihkan kemaluan selepas membuang air kecil atau air besar
  2. Memakai pakaian dalam yang ketat yang diperbuat daripada bahan sistesis.
  3. Tidak menukar pantiliner
  4. Kurang menjaga kebersihan vagina
  5. Memakai sebarang sabun ketika membasuh vagina
  6. Sering bertukar-tukar pasangan dalam melakukan hubungan seks

Mari kita kenali jenis-jenis penyebab utama keputihan yang anda semua mesti tahu:

a. Jamur Candidas atau Monilia

Warnanya putih susu, kental, berbau agak keras, disertai rasa gatal pada kemaluan. Akibatnya, mulut vagina menjadi kemerahan dan meradang. Biasanya, kehamilan, penyakit kencing manis, penggunaan pil perancang, dan rendahnya daya tahan tubuh menjadi faktor utama. Bayi yang baru lahir juga berkemungkinan dijangkiti keputihan akibat Candida kerana disaat kelahiran tanpa sengaja, bayi  menelan cairan ibunya yang menderita penyakit tersebut.

b. Parasit Trichomonas Vaginalis

Cairan keputihan sangat kental, berbuih, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir. Keputihan kerana parasit ini tidak menyebabkan gatal.

c. Bakteri Gardnella

Jangkitan keputihan jenis ini menyebabkan rasa gatal dan mengganggu pergerakan seharian. Warna cairan keabuan, berair, berbuih, dan berbau hamis. Beberapa jenis bakteria lain juga menyumbang kepada munculnya penyakit kelamin seperti sifilis dan gonorrhoea.

d. Virus

Keputihan akibat jangkitan virus ini juga menumbang kepada penyakit kelamin, seperti condyloma, herpes, HIV/AIDS. Condyloma dapat dikesan dengan  tumbuhnya kutil-kutil yang sangat banyak disertai cairan berbau. Ini sering pula menjangkiti wanita hamil. Sedang virus herpes ditularkan lewat hubungan badan. Bentuknya seperti luka melepuh, terdapat di sekeliling liang vagina, mengeluarkan cairan gatal, dan terasa panas. Gejala keputihan akibat virus ini juga boleh  menjadi faktor penyumbang kepada penyakit kanser rahim.

Berikut adalah tips-tips untuk menghindari keputihan:

  1. Jalani diet seimbang dan banyakkan meminum air masak
  2. Cukup tidur dan istirehat
  3. Jangan menggaru vagina sekalipun terasa gatal
  4. Jaga kebersihan tubuh badan dan hindari dari menggunakan pembersih wanita yang mengandungi perfum.

Disini saya ingin membuat tambahan yang mana penggunaan tuala wanita herba mampu menghindarkan anda dari gejala penyakit keputihan. Kuantiti herba yang terkandung di dalam tuala wanita ini mampu memulihkan penyakit ini seterusnya merawat serta melindungi kawasan sekitar vagina anda.

Posted in Cerita Pad Herba | Tagged , | 3 Comments

Berniaga tuala wanita macam berniaga nasi lemak


Hari Sabtu minggu lepas, husband saya dengan Wan Hasif (Bisnes Partner) ada buat promosi di Pasar Tani Serdang, dalam kawasan MAEPS. Tempat tu memang menarik sebab lapang, atas parking lot dan berdekatan dengan UPM. Orang ramai pun memang dah tau tempat tu. Jadi, tanpa membuang masa, husband saya terus deal dan booking satu tapak promosi dengan urusetia pasar tani berkenaan hari Jumaat sebelumnya. Malam Sabtu tu, sibuk mencari barang keperluan seperti meja, kerusi, banting, brosher, sampel, produk tuala wanita, senarai harga dan macam-macam lagi la. Bak kata orang, baru nak mula belajar berniaga la katakan. Jadi kena buat persiapan dulu la. Lewat juga tidur malam tu. Dalam pukul 1 pagi baru tidur.

Tepat pukul 7 pagi, husband saya pun kuar dari rumah. Tumpangkan sekali Wan Hasif. Dia pun sama juga bawak barang2 dia sendiri untuk jualan hari tu. Terharu rasanya pada Hasif sebab sanggup tukar shif dengan kawan dia semata-mata nak menyertai kempen promosi di pasar tani. Kalau ikutkan dia kerja pagi tapi disebabkan nak belajar buat jualan, berkorban untuk mendapatkan rezeki sampingan.

Sampai jer di tapak pasar tani, terus setup gerai. Pasang banting, layout produk atas meja, yang penting bisnes kad kena letak juga kat atas meja sebab itu merupakan kuci kepada ulangan jualan. Dalam pukul 9, gerai dah mula sesak dengan kehadiran orang yang nak membeli barang keperluan harian. Nasib baik gerai berada di tengah-tengah laluan orang ramai. Brosher diberikan kepada pelanggan yang lalu lalang. Kalau ada yang bertanya pasal produk, husband saya berikan sampel pantiliner untuk dicubapakai. Melihat gelagat dan telatah orang pun seronok juga waktu nih. Ada yang angkat tangan tanda taknak, ada yang tersenyum (mungkin husband saya handsome kot), ada yang tanya macam nak beli, tapi last2 pergi begitu saja, ada yang tengok sahaja dari jauh dan bermacam-macam lagi gelagat yang lain. Biasalah, bila melibatkan urusan jual beli, perkara-perkara sebegini adalah merupakan lumrah. Cuma perlu sabar dengan kerenah pelanggan yang datang.

Sambutan waktu promosi ni boleh dikatakan menggalakkan. Bila dikaji semula, pasaran di kawasan sekitar Putrajaya masih lagi besar sebab ramai yang tak tau pasal tuala wanita dari Syarikat Availbeauty ni. Orang ramai tak percaya yang harga yang saya tawarkan adalah murah, cuma berharga RM10 bagi Pantiliner. Mana yang pernah pakai, terus jer keluar duit RM10. Hasif tersenyum lebar sebab produk dia berjaya terjual pagi tuh. Tahniah Hasif aku ucapkan.

Hari tu juga husband saya turut sama bertuah kerana mendapat seorang prospek yang berminat untuk menjadi pembekal tuala wanita ni, student UPM, duduk di Kolej 16. Bermacam-macam pertanyaan yang dilontarkan semasa di gerai. Dia pun pernah cuba produk ni tapi supplier terdahulu dah berpindah. Jadi susah nak dapatkan bekalan. Terpaksa mencari di merata-rata tempat. Masa di gerai promosi, husband saya sempat ambil nombor telefon untuk buat temujanji di masa akan datang.

Untuk makluman semua, hari Sabtu lepas adalah hari pertama dan terakhir kami melakukan promosi sebab makluman dari urusetia FAMA, produk jualan langsung selepas ini tidak dibenarkan untuk menjalankan promosi dimana-mana pasar tani anjuran FAMA. Nasib kami baik sebab urusetia hari tu benarkan juga kami buka gerai promosi di situ. Jutaan terima kasih tidak terhingga kepada urusetia pasar tani berkenaan.

Di bawah ni adalah gambar kenangan my husbang dan rakan (Hasif) sewaktu di gerai promosi:

Promosi Pasar tani jual tuala wanita

P1020_07-08-10

Posted in Cerita Pad Herba | Leave a comment

Betapa rendahnya pandangan kaum wanita terhadap mahkota mereka sendiri


Selama saya melakukan jualan tuala wanita herba ini kepada orang ramai, sambil itu saya mengkaji dan meneliti pandangan orang ramai terhadap pentingnya kaum wanita menjaga dan memelihara mahkota yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T kepada hambanya. Kebanyakan kaum wanita masih lagi tidak menyedari betapa pentingnya mereka perlu menjaga rapi anugerah Allah kepada bakal suami tercinta.

Memang tak dapat dinafikan bahawa memakai tuala wanita yang sedia ada di pasaran tidak ada bezanya, tetapi bahaya yang tidak kita sedari adalah apabila umur telah mencecah 40’an. Jika difikirkan dari segi logik, semenjak umur 12 tahun, seorang perempuan itu telah didatangi haid dan semenjak itulah mereka memakai tuala wanita berkualiti rendah yang mana mengandungi bahan kimia yang merbahaya, potensi untuk mereka didatangi kanser adalah tinggi. Bermula dari umur 12 tahun sehingga mencecah umur 44 tahun (tempoh seorang wanita mencapai tahap MENOPOUS) dan sepanjang waktu ini, seseorang wanita memakai tuala wanita berkualiti rendah, bermakna potensi mereka terkena penyakit kronik amat tinggi. BARAH PAYU DARA, FIBROID, SIST OVARI, BARAH RAHIM adalah satu bentuk penyakit yang paling ditakuti oleh kaum wanita. Penyakit-penyakit ini menyerang organ penting kaum wanita seperti payu dara dan rahim yang mana kedua-dua organ ini adalah nyawa kedua bagi semua wanita. Tetapi kesedaran sebegini jarang ada di dalam diri wanita zaman moden ini kerana mereka sibuk dengan kerja dan kerjaya masing-masing.

Zaman ibu dan nenek moyang kita dulu, penjagaan kesihatan mereka dijaga amat rapi seolah-olah menjaga sebutir intan permata. Zaman dahulu, tidak ada tuala wanita seperti yang ada sekarang. Mereka menggunakan perca kain, tuala kecil dan kain batik sebagai alat untuk menyerap darah kotor. Jadi memang patut kalau orang zaman dulu boleh hidup lama sehingga mencecah umur 100 tahun cara mereka menjaga kesihatan diri amat rapi. Kalau dalam pantang selepas melahirkan anak, berpantang 40 hari tu amat dimabil berat waktu zaman dulu. Banyak makanan terpaksa dikawal penambilannya kerana takut akan menjejaskan kesihatan diri seperti bentan, sakit meroyan dan sebagainya.

Zaman sekaran ni, kita mengambil ringan perkara-perkara seperti ini. Antara sebab utamanya adalah tiada masa kerana sibuk dengan kerjaya dan tugas masing-masing. Pengetahuan yang cetek tentang ilmu-ilmu penjagaan kesihatan juga merupakan faktor-faktor lain yang menyumbang kepada isu ini. Jadi, kaum wanita mengambil jalan mudah dengan menggunakan tuala wanita yang berkualiti rendah yang diketahui mengandungi dioksin yang merbahaya kepada manusia. Dioksin ini adalah pembunuh dalam diam. Sedikit demi sedikit ia akan menyerang organ-organ penting wanita secara senyap. Tambahan pula tuala wanita ini dipakai pada permukaan mahkota wanita itu sendiri. Dioksin ini akan meresap masuk ke dalam salur peranakan wanita sedikit demi sedikit dan menyerang sistem peranakan wanita. Sekiranya pemakaian tuala wanita berkualiti rendah ini berulang misalnya pemakaian pantiliner setiap hari, bermakna setiap hari, kuantiti dioksin yang diserap oleh kulit pada permukaan kemaluan wanita bertambah. Jadi tidak hairanlah kalau di dalam akhbar hari ini, ada berita tentang remaja berumur 21 tahun buat pembedahan buang keseluruhan rahim disebabkan ada kanser atau sist ovari.

Tuala wanita berkualiti tinggi adalah dari jenis 100 kapas yang mana buat masa sekarang hanya terdapt di hospital-hospital tertentu sahaja. Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda “Sekiranya kamu atau isteri kamu atau anak perempuan kamu didatangi Haid, carilah kapas kerana ialah pengubatnya”.

Posted in Cerita Pad Herba | Leave a comment

Ramai Lelaki yang masih lagi tak tau


Salam sejahtera…..

Dah lama rasanya saya tak update blog nih. Dah nak bersawang dah. Kena la kemas dulu blog nih dan kasi cantik skit mana yang patut. Alhamdulillah, selama sebulan blog ni beroperasi, menyampaikan segala informasi berguna kepada rakan-rakan di luar sana, dah hampir 800 pengunjung yang datang ke blog nih. Harapnya selepas nih, akan meningkat lagi aliran traffic ke blog nih.

Post saya kali ni ada nak berkongsi cerita tentang pengalaman saya ketika bercerita pasal tuala wanita herba ni kepada seorang kenalan lelaki di tempat kerja. Biasa la, sebelum bercerita, pekena dulu teh tarik segelas. Dah sampai separuh, baru la mula mukaddimah. Bila saya bukak cerita pasal tuala wanita, tersembur air keluar dari mulut dia. Saya memang tahu yang dia menghadapi masalah sakit BUASIR. Kalau cakap pasar, BUASIR keturunan la. Dia pernah cerita bila datang sakit dia, memang tak boleh duduk diam. Nak bawak kereta pun tak boleh. Sampai satu tahap, terpaksa ambil ubat tahan sakit di klinik untuk kurangkan rasa sakit. Jadi, disebabkan atas dasar nak tolong kawan, saya cuba cerita tentang tuala wanita herba ni pada dia. First time dia dengar, dia jadi terkejut. Tu yang sampai tersembur air minum tuh. Nasib baik tak kena muka saya. Belum sempat saya cerita habis, terus dia keluar ayat nih “Ko nak suruh aku pakai ker tuala wanita nih, geli la aku. Macam kelako jer pakai pompuan punyer barang.” Memang betul, memang tak nafikan yang orang lelaki memang segan nak pakai tuala wanita. Memang takde dalam sejarah dunia mengatakan tuala wanita tu untuk lelaki. Kalau tuala wanita tu untuk lelaki, bukan tuala wnaita la nama dia. Mesti kita panggil tuala lelaki.

Mungkin ganjil bila dengar lelaki pakai pantiliner kan. Lelaki boleh pakai tuala wanita sebenarnya, kalau ada masalah penyakit. Macam kawan saya nih, memang patut pakai sebab ada buasir. Jadi fungsi dia memakai tuala wanita herba ni adalah untuk membantu mengecutkan semula buasir tersebut. Jika dipakai secara berterusan, Insyaallah akan hilang buasir tuh.

Sebenarnya, ramai kalangan suami yang tak tau lagi pasal kebolehan tuala wanita herba ini menyembuhkan penyakit. Cara paling senang adalah, telan ubat Phonstan atau mintak ubat tahan sakit kat klinik. Memang betul, makanan kena jaga bila dah dau diri tu ada sakit buasir. Tapi kalau dah ada pada badan sendiri, apa cara dan alternatif untuk sembuh balik. Jalan untuk penyembuhan dah ditunjukkan. Tinggal nak pakai jer lagi.

Kalau kalangan suami yang tak tau cara nak pakai tuala wanita, tanya pada yang pakar iaitu isteri atau anak pompuan anda.

Posted in Cerita Pad Herba | Leave a comment

Cium Pantiliner terus terpikat…..huhuhuhuh


Salam rakan2 semua….kalau anda bukan rakan saya, saya anggap anda rakan saya juga sebab anda buka blog saya nih….hihihihih 🙂

Hari ini nak berkongsi cerita pelik dengan kengkawan. Semalam semasa menghadiri kelas di Puchong, ada perkongsian produk oleh seorang pengguna Pad Herba Wanita. Anda baca la celoteh saya ni sampai habis tau. Lepas tu, anda tinggalkan komen……. 🙂

Ceritanya begini, Ada sorang akak ni, dia selalu bersin-bersin lepas jer bangun tido. Kemungkinan besar, resdung. Tahap kebersinan dia adalah pada tahap kronikal sampai mata jadi merah, dan hidung dia jadi kembang. Kalau time keje terpaksa bawak tuala sebab nak lap hingus yang keluar. Dah macam budak2 dah sebab kemana sahaja dia pergi, mesti akan bawak tuala dalam hand-bag dia.

Nak dijadikan cerita, Allah nak tunjukkan jalan, suatu hari datang la seorang hamba Allah ni promote pad herba pantiliner kat dia. Kena pulak masa tu, jurus bersih tahap gaban datang mencurah2. Hamba Allah ni bagi la cuba satu keping pantiliner suruh dia cium(bukan pantiliner yang dah pakai tau, korang jangan salah faham yer). Kakak ni pun tanpa berfikir panjang cium la pantiliner tuh.  lepas 5 minit berada di hidung dia, terus keluar ayat nih dari mulut dia “Eh, akak sekarang dah tak bersin-bersin lagi la”. Apa benda yang ko bagi akak cium nih. Hamba Allah ni pun terus jer jawab “saya bagi akak cium pantiliner”. Terus akak tuh bangun dan cekak pinggang. Dia sangkakan benda yang dia cium tu koyok. Hamba Allah ni tadi dah risau semacam takut diterajang di akak tu, free2 jer makan kasut saiz lapan kat muka, hehehehehe. Sangkaan Hamba Allah ni meleset. Sambil akak tu cekak pinggang, terus dia cakap pada hamba Allah nih lagi, “Eh, ko dapat mana benda nih, aku nak beli lagi la. Aku nak cium lagi. Rasa ringan kepala aku”. Dia cium pantiliner tu walau kemana sahaja dia pergi. dah tak pakai tuala kecil dah nak lap hingus. Hingus pun dah takder. Kengkawan sekeliling pun pelik sebab pantiliner dicium kat hidung bukak dipakai di mahkota wanita. hehehehe. Ayat 18SG nih.

Jadi kesimpulannya, kalau ada selepas ni yang dah pernah beli pad herba wanita, anda pelbagaikan kegunaan pad herba nih. Bukan setakat dipakai oleh kaum wanita, tapi orang lelaki pun boleh pakai. Kalau anak lelaki kena angin pasang, lapikkan pada kemaluan anak. Kalau anak masih lagi pakai Pampers, tampalkan pada bahagian dalam pampers. Kalau orang lelaki yang ada penyait buasir, pakai la pantiliner. Kalau tak tau cara nak pakai, minta tolong wife ajar cara nak pakai. Jangan malu2 sebab kalau badan dah berpenyakit, tak payah malu. Pakai jer pad herba.

*Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati….sekali dah terkena, baru anda akan ingat artikel yang anda baca sekarang nih. Diwaktu itu, baru anda akan merasa menyesal sebab tiada tindakan awal pencegahan…

Renung-renungkan dan selamat beramal………………….

 

Posted in Cerita Pad Herba | 3 Comments

Kebakaran di belakang rumah


Jangan terkejut dengan tajuk post saya kali ini. Sebenarnya bukan rumah saya yang terbakar tapi Suami saya yang membakar. Nak tau bakar aper?…..hehehehe. Nak citer la nih…

Semalam balik dari keje, my husband tanya, maner perginya pantiliner yang dah beli bandle tempoh hari. Saya cakap ada dalam almari. Tanpa bertanya panjang, terus husband saya masuk bilik dan buka almari. Dia bawak keluar semua pantiliner dan pad yang ada dan dibawak ke belakang rumah.

“Nak buat apa tu bang.” tanya saya. Suami saya diam membisu. Saya ikut sahaja ke belkang rumah. Rupa-rupanya dibuang kesemua pad dan pantiliner tadi di tempat bakar sampah. Suami saya cakap, dia nak bakar semua pad dan pantiliner yang ada. Geram sebab hari-hari kita asyik digula-gulakan oleh iklan yang mengaburi mata kita. Nak melakukan produk tuala wanita sampai dalam iklan pun letak buah tembikai kat punggung(sapa yang pernah tengok iklan Adibah Noor mesti tau):). Jadi husband saya ambil mancis api dan terus bakar semua pad dan panti yang ada. Saya jadi pelik, sepatutnya saya la yang rasa benci sesangat sebab saya yang pakai. Ini tak, terbalik. Husband saya pulak yang melebih-lebih. hahahahaha:)

Mungkin ini tandanya “SUAMI SAYANGKAN ISTERI”. Pasal tu yang buat macam tu. Jadi lepas ni bleh la suami saya yang belikan pantiliner dan pad. hehehehe….

Untuk pengetahuan anda, kalau ada dikalangan rakan-rakan yang dah bertukar kepada penggunaan pad herba, panti atau pad yang lama tu janganlah dibakar macam mana suami saya lakukan. Kalau boleh sedekahkan sahaja kepada adik beradik pompuan yang lain. Tapi kalau rasa tahap kebencian tu dah memuncak, terpulang kepada anda agar nak ikut jejak langkah saya ataupun buat cara lain. Kalau nak cuba berniaga, cuba la iklankan kat dalam Mudah.my. letakkan iklan bertajuk “Tuala Wanita baikkkkk punyer untuk dijual.” Agak2 ada tak orang yang nak beli. 🙂 Kalau saya suggestkan suami saya jual kat Mudah.my, lagi bagus kan. Dapat balik duit.

Posted in Cerita Pad Herba | Tagged , | Leave a comment