Tahukah anda!!!!Recycle Pad


Selama 8 tahun bekerja ni, baru saya terperasan yang sebenarnya terdapat syarikat yang menguruskan untuk mengumpul, mengutip dan memproses semula apa yang dipanggil “Recycle Pad” untuk dikitar semula. Mungkin ada yang tidak perasan kalau kita pergi ke supermarket besar seperti KLCC, SOGO, Mid Valley, di dalam tandas wanita mesti terdapat satu box yang tertulis “Recycle Pad”. Adakah anda terfikir kenapa tuala wanita yang sudah dipakai seharian dikumpul semula melalui box seperti tong sampah yang cuma hanya terdapat di dalam tandas wanita sahaja. Satu soalan dari saya untuk anda. Harap anda jawab sendiri la yer.

Sebenarnya, tuala wanita yang sudah dibuang ni akan dikumpulkan semula oleh syarikat yang mengendalikan kerja-kerja pengumpulan recycle pad ni. Saya taknak sebutkan syarikat apa. Nanti kena saman pulak sebab isu sensitif. Recycle pad ini akan dihantar ke kilang untuk proses kitar semula. Jadi anda boleh fikir sendiri apa yang akan berlaku sekiranya tuala wanita yang sudah dipakai seharian, anda buang dalam box yang disediakan, kemudian syarikat yang menguruskan pengumpulan recycle pad mengumpul kesemua pox tersebut hantar ke kilang untuk proses semula dan jadikan semula kepada tuala wanita yang baru. Mungkin bila anda membaca artikel ini, anda baru tersedar tentang perkara ini. Tapi yang penting apa yang saya tuliskan bukanlah satu cerita yang dibuat-buat untuk memburukkan mana-mana pihak. Cuma sekadar berkongsi maklumat untuk kebaikan bersama. Tuala wanita hasil daripada aktiviti kitar semula adalah selamat untuk digunakan kerana ianya telah melalui proses pembersihan semula yang dikawal rapi. Cumanya, apabila ianya melibatkan penggunaan bahan kimia sewaktu proses tersebut, anda dapat bayangkan bahawa tidak semua kuman atau bakteria yang ada dapat dihapuskan. Mesti ada yang tertinggal bersama dengan pad itu tadi. Jadi bila sudah siap dan dipatenkan semula untuk diedar kepada pengguna, kita sebagai pengguna pakai semula tuala wanita tersebut. Kesannya memang tak nampak dalam jangkamasa yang pendek. Tapi kalau anda sebagai pengguna tuala wanita yang dijual dipasaran menggunakannya setiap hari, kemingkinan besar anda untuk mendapat penyakit kronik seperti kanser rahim adalalah tinggi. Anda mungkin tidak menjangkakan bahawa seseorang yang telah mempunyai penyakit kanser rahim, majoroti mereka yang mengidap penyakit ini adalah 60% adalah dari kalangan wanita yang menggunakan tuala wanita di pasaran. Dulu mak kita mesti marah sebab kerap menggunakan tuala wanita yang ready maid. Almaklumlah, senang digunakan dan tak perlu banyak kerenah. Tetapi, anda juga perlu sedar bahawa potensi anda untuk pendapat penyakit seperti ini adalah tinggi. Bukan setakat kanser, masalah keputihan, senggugut, kegatalan atau masalah lain memang tidak dapat dielakkan lagi.

Jadi sebagai pengguna, kita perlu bijak memilih produk yang terbaik untuk diri kita dan selamat untuk digunakan. Zaman sekarang, kebanyakan wanita yang bekerjaya memang sentiasa memakai pantiliner. Setiap hari, anda wajib memakai untuk keselesaan anda tetapi berwaspada juga diri anda agar terhindar dari masalah penyakit kronik.

Advertisements

About Farahidayu

Nama diberi Nurul Farahidayu binti Sa'adun, berasal dari Batu Pahat, Johor dan sekarang menetap di Putrajaya selama 4 tahun. Bekerja makan gaji disebuah agensi kerajaan selama 8 tahun. Saya mempunyai 2 orang cahaya mata yang sungguh comel dan ada waktu ketikanya menyerlahkan kenakalannya. Anak yang sulung diberi nama Muhammad Aniq Haikal manakala yang kedua diberi nama Atikah Qaisara.
This entry was posted in Pakej and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s